با توجه به ارسال رأی هیئت تجدید نظر شورای رقابت به اجرای احکام قوه قضاییه این پرسش پیش می آید که آیا این مصوبه منجر به برگزاری دوباره مجمع سهام داران ایران خودرو خواهد شد یا اینکه تا روشن شدن تکلیف هیئت مدیره فعلی به کار خود ادامه خواهد داد؟ این درحالی است که کروز طی بیانیه ای این رأی را وارد ندانسته بود.
هیئت مدیره جدید ایران خودرو پس از برگزاری مجمع ۱۷ بهمن ماه جاری به سرعت کار خود را آغاز و انتصابات جدید هم انجام داده است. آنها طی بیانیه ای اعلام کردند که به زودی شفاف سازی کرده و محصولاتی تولید می کنند که در شأن مردم ایران باشد.
اما پس از انتشار رأی هیئت تجدیدنظر، دوباره صدای مخالفان این مجمع و واگذاری بلند شده است و با استناد به این رأی همچنان بر غیر قانونی بودن این مجمع و واگذاری مدیریت به کنسرسیوم قطعه ساز اصرار دارند.
آنگونه که برخی خبرگزاری ها گزارش داده اند، مصوبه هیئت تجدیدنظر شورای رقابت به اجرای احکام قوه قضاییه ارسال شده است و باید طی روزهای آینده از سوی قوه قضاییه برگزاری مجمع فوق العاده ایران خودرو و حضور کروز در هیئت مدیره این شرکت تعیین تکلیف شود.
این مصوبه ۸ روز بعد از برگزاری جلسه هیئت تجدید نظر در روز ۲۳ بهمن ماه جاری به شرح زیر ابلاغ شد:
- دسترسی نامحدود شرکت کروز به اطلاعات شرکت ایران خودرو
- امکان حضور اعضای هیئت مدیره در کلیه معاونتها و دسترسی به همه گزارشها
- اطلاع و اشراف نسبت به تصمیمات محرمانه و بلندمدت شرکت از قبیل سند راهبردی شرکت برنامههای بلندمدت برای تولید محصولات
- اشراف و مدیریت کمیته حسابرسی شرکت و دسترسی نامحدود به کلیه مسائل مالی شرکت
- دخالت در انتصابات در سطوح مدیریتی شرکت ایران خودرو و شرکتهای تابعه
- ایجاد تفاوت و شکل و محتوای قراردادهای منعقده بین شرکت ایران خودرو و شرکت کروز در مقایسه با سایر قطعهسازان
- تلاش و بهرهگیری از حضور در هیئت مدیره بهمنظور حذف قطعهسازان رقیب شرکت کروز و ایجاد انحصار در تولید قطعات برای این شرکت
- تعیین قیمتگذاری قطعات خودرو و تحمیل هزینه بیشتر به ایران خودرو که باعث افزایش قیمت تمامشده محصولات شرکت ایران خودرو و اضرار عمومی به مردم و جامعه، تسلط اقتصادی از طریق شرکتهای مورد شکایت، موجب اخلال در رقابت تشخیص داده شد.
واکنش کروز
شرکت صنایع تولید کروز نیز در پاسخ به این مصوبه با انتشار اطلاعیه ای به شرح زیر، نه تنها بر قانونی بودن این مجمع تأکید کرده است، بلکه این رأی را غیرقانونی دانسته است و بر عدم قابلیت اجرایی آن اصرار دارد.
اطلاعیه کروز
۱. همانگونه که در صدر رأی ۳۰۵ هیئت تجدیدنظر شورای رقابت ملاحظه می شود شرکت صنایع تولیدی کروز و شرکت ایران خودرو تنها طرفین این دعوی هستند و نه شرکت یا شرکت های ثالث دیگر و شرکت صنایع تولیدی کروز هیچ میزان سهام و عضو هیئت مدیره ای در شرکت ایران خودرو ندارد و این رأی اصلاً قابلیت اجرایی ندارد، چون شرکت کروز طبق اصل استقلال شخصیت حقوقی شرکت ها از سهامدارانش، نمی تواند تکلیفی به ثالث یا ثالثین داشته باشد و لذا این رأی به دلیل عدم امکان قابلیت اجرا، تکلیف مالایطاق محسوب می شود.
۲. از آنجاییکه تصمیم ۵۵۳ شورای رقابت که در رأی حاضر تأیید و ابرام گردیده ناظر به فروش سهام توسط شرکت های تدبیر سرمایه آراد و پویا نمایان رستا بوده است، تا حدی که از هیئت مدیره ایران خودرو خارج شوند و با توجه به انتخاب مدیران جدید شرکت ایران خودرو در مجمع مورخ ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۳ که در رسانه ها و جراید و کدال بورس انتشار یافته است و نامی از این دو شرکت در بین شرکت های منتخب نیست، لذا از این منظر نیز محملی برای اجرای رأی موصوف وجود ندارد و اجرای این رأی غیرقانونی، سالبه به انتفاء موضوع است.
۳. ایرادات ماهوی و شکلی فراوانی به رأی هیئت تجدیدنظر شورای رقابت وارد است که برای حفظ اعتبار این شرکت به عنوان بزرگترین مجموعه قطعه سازی کشور یقیناً نسبت به این رأی در مرجع صالح اقدام قانونی لازم در راستای درخواست نقض تصمیم غیرقانونی موصوف می شود.
۴. علیه آقایان علی اکبر کریمی و محمدرضا پورابراهیمی به دلیل اقدام خلاف قانون انجامی، علیرغم اینکه طبق نصوص ماده ۶۸ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و ماده ۹۱ قانون آیین دادرسی مدنی مشمول ایراد رد دادرس بوده و صالح به رسیدگی نبوده اند، لیکن با اصراری عجیب و شائبه برانگیز اقدام به عدم توجه به انذارات قانونی دادهشده نکرده و در تصمیم گیری ورود نموده اند در مراجع کیفری شکایت جزایی وفق ماده ۷۶ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی انجام می شود، زیرا به وضوح از مقررات قانون برای ضربه زدن به اعتبار تجاری و حرفه ای شرکت صنایع تولیدی کروز سوءاستفاده نموده اند و تمامی ضرر و زیان های وارده ناشی از این رأی غیرقانونی از این اشخاص مطالبه می شود.
مخالفت ها همچنان ادامه دارد
با این حال پیرو رأی قطعی شورای رقابت، پرونده مجمع سهام داران ایران خودرو نه تنها بسته نشده است، بلکه این مخالفت ها با اظهارنظرهای جدید همچنان ادامه دارد.
به عنوان مثال، علی علیلو، عضو سابق هیئت تحقیق و تفحص خودروسازان در مجلس، با انتقاد از انفعال وزارت صمت در جلوگیری از برگزاری مجمع غیرقانونی ایران خودرو می گوید: «وزارت صمت باید از قوه قضاییه پیگیری کند تا مجمع ایران خودرو را دوباره برگزار کنند و به رأی شورای رقابت تمکین کنند.»
حسینعلی حاجی دلیگانی، نایبرئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، نیز در مورد پرونده شرکت کروز و حکم شورای رقابت اظهار می کند: «حکم قطعی در این خصوص صادر شده است و باید این حکم و رأی صادرشده اجرایی شود.»
این مخالفت ها و تأکید بر برگزاری دوباره مجمع ایران خودرو باعث ابهام در آینده ایران خودرو شده است. ابهام که نه تنها می تواند بازار خودرو را تحت تأثیر قرار بدهد، بلکه آینده این شرکت و حتا زنجیره تأمین را هم در هاله ای از ابهام قرار خواهد داد.
منبع خبر: اسب بخار