بنا بر جدیدترین آماری که در سامانه کدال منتشر شده است، غول های جاده مخصوص نسبت به مدت مشابه با افت تولید ۱۳.۷ درصدی همراه شده است. افت سه ماه تولید سواری در سایه جنگ، برق و ارز رخ داده است که بلاتکلیفی در خصوصی سازی و قیمت گذاری را نیز باید به این موارد اضافه کرد.

گزارشی که از میزان تولید خودروسازان بزرگ کشور (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) در سامانه کدال بارگذاری شده نشان می دهد که این تولیدکنندگان در سه ماه ابتدایی سال با افت تولید همراه شده‌اند.

در این مدت در مجموع ۱۷۹ هزار و ۹۳۰ دستگاه خودروی سواری توسط این شرکت ها از خط تولید خارح شده است. این در حالی است که در مدت مشابه پارسال ۲۰۸ هزار و ۴۲۹ دستگاه تولید کرده بودند. در این مدت میزان تولید ۲۸ هزار و ۴۹۹ دستگاه معادل ۱۳.۷ درصد کاهش یافته است.

دلایل افت تولید

عدم اصلاح قیمت، زیان تولید، کمبود نقدینگی، بلاتکیفی در واگذاری و خصوصی سازی سایپا، قطعی برق، نوسان ارز و همچنین جنگ ۱۲ روزه را می توان از عمده دلایل افت تولید در سه ماه ابتدایی سال جاری به شمار آورد. البته به نظر می رسد اثرگذاری این جنگ بیش‌تر خود را در تیرماه نشان خواهد داد. با این حال در کنار عوامل یادشده، آغاز درگیری ها در هفته پایانی خرداد تأثیرگذار بوده است.

در این میان با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور مشخص نیست که اصلاح و تعدیل ۱۵ درصدی قیمت محصولات سایپا و پارس خودرو و ۲۲.۳ درصدی ایران خودرو می تواند افت تولید را جبران کند یا خیر؟

آمار تولید ایران خودرو در بهار ۱۴۰۴

آمار تولید خودرو در بهار ۱۴۰۴ نشان می دهد که آبی پوشان جاده مخصوص در مجموع ۱۱۷ هزار و ۹۵۴ دستگاه تولید کرده‌اند. تیراژ  ۱۱۸ هزار و ۱۲۸ دستگاهی در مدت مشابه سال قبل نشان می دهد که آن‌ها ۱۷۴ دستگاه کم‌تر تولید کرده و ۰.۱ درصد افت داشته‌اند. این افت با توجه به چالش ها و مشکلات پیش روی تولید چندان قابل توجه و بحث نمی تواند باشد.

در این مدت ایران خودرو 36 هزار و ۸۸۰ دستگاه پژو، سورن تیراژ ۳۳ هزار و ۴۶ دستگاه از گروه سورن، ۱۸هزار و ۵۶۲ دستگاه دنا، هزار و ۸۷۰ دستگاه رانا، ۴ هزار و ۶۰۳ دستگاه هایما (مونتاژ )، ۱۸ هزار و ۵۲۶ دستگاه تارا تولید کرده است. همچنین در این مدت ۵۷۸ دستگاه خودروی ناقص، ۴ هزار و ۴۶۷ دستگاه تحت عنوان دیگر محصولات در آمار تولید ایران خودرو ثبت شده است.

کاهش ۳۳ درصدی تولید سایپا

دومین خودروساز بزرگ کشور که فعلاً خصوصی سازی‌اش به تعلیق درآمده است، در سه ماه ابتدایی امسال ۴۴ هزار و ۱۱۳ دستگاه خودروی سواری تولید کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ است. این تیراژ در مقایسه با ۶۵ هزار و ۵۹۸ دستگاه در مدت مشابه پارسال افت ۳۳ درصدی را نشان می دهد. در این مدت تولید در این شرکت ۳۱.۵ درصد معادل ۲۱ هزار و ۴۸۵ دستگاه، کاهش یافته است.

بیش‌ترین میزان تولید در سه ماه ابتدایی سال به خانواده ایکس ۲۰۰ (تیبا، کوییک و ساینا) اختصاص داشته است. در این مدت سایپا ۳۵ هزار و ۲۳۲ دستگاه خودرو از این خانواده تولید کرده است.

در سه ماه ابتدایی سال همچنین سایپا ۸ هزار و ۸۸۱ دستگاه از خانواده شاهین را به تولید رسانده است. کل تولیدات سایپا در این مدت به دو خانواده ایکس ۲۰۰ و شاهین اختصاص داشته است.

افت تولید ۲۷.۷ درصدی در پارس خودرو

پارس خودرو نیز در این مدت نسبت به مدت مشابه با افت تولید ۲۷.۷ درصدی همراه شده است. در اولین فصل سال جاری ۱۷هزار و ۸۶۳ دستگاه در پارس خودرو تولید شده است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال با تیراژ ۲۴ هزار و ۷۰۳ دستگاه، تیراژ تولید ۶ هزار و ۸۴۰ دستگاه کم‌تر شده است.

در این مدت، تولید در پارس خودرو به سهند و گروه Q200 اختصاص داشته است. بنابراین گزارش در سه ماه ابتدایی سال ۱۵ ‌‌‌‌هزار و ۱۲۹ دستگاه از خانواده Q200 و دو هزار و ۷۳۴ دستگاه سهند در این شرکت تولید شده است. سهند در مدت مشابه سال گذشته تنها ۳۳۹ دستگاه تولید شد. تولید ساینا اس نیز متوقف شده است.

افت تولید در خرداد ماه ۱۴۰۴

گزارش تولید منتشرشده در سامانه کدال همچنین از افت تولید خرداد نسبت به اردیبهشت سال جاری خبر می دهد.

غول های جاده مخصوص در خردادماه در مجموع ۵۱ هزار و ۷۲۵ دستگاه خودرو تولید کرده اند. این تیراژ در مقایسه با تولید ۸۳ هزار و ۶۴۰ دستگاهی در اردیبهشت، افت ۳۱ هزار و ۹۱۵ دستگاه معادل ۳۸.۱ درصد را نشان می دهد.

ایران‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خودرو در اردیبهشت ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ماه ۵۳ هزار و ۵۰۴ دستگاه تولید کرده بود که این تیراژ در خرداد به ۳۵ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۳۴۳ دستگاه کاهش یافته است. بنابراین آبی‌‌‌‌پوشان جاده مخصوص در این مدت ۱۸ هزار و ۱۶۱ دستگاه معادل ۳۴ درصد کم‌تر تولید کرده اند.

سایپا هم در خرداد ماه ۱۱ هزار و ۷۸۵ دستگاه تولید کرده است که در مقایسه با تیراژ ۲۱ هزار و ۲۹۰ دستگاهی در اردیبهشت ۹ هزار و ۵۰۵ دستگاه معادل  ۴۴.۶ درصد کاهش تولید را تجربه کرده است.

تولید خردادی در پارس خودرو نیز نسبت به اردیبهشت ۴ هزار و ۲۴۹ دستگاه معادل ۴۸ درصد افت کرده است. پارس خودرو در دومین ماه سال جاری ۸ هزار و ۸۴۶ دستگاه سواری تولید کرده بود که این تیراژ در خرداد ۱۴۰۴، ۴ هزار و ۵۹۷ دستگاه رسیده است.

منبع خبر: اسب بخار