کامیون ها یکی از اصلی ترین خودروهای کار و تجاری در حیطه حمل بار بوده و دو مدل از پرطرفدارترین آنها کامیون های کشنده و کمپرس هستند. در این مقاله به مقایسه این دو خواهیم پرداخت.

خودروهای کار و تجاری طیف وسیعی از محصولات را شامل شده و یکی از مهمترین شریان های حیاتی هر کشوری است. محصولاتی که به خاطر حمل بارهای مختلف می توانند در تمام نقاط کشور خدمت رسانی کرده و کمک های بزرگی کنند.

در میان تمام مدل های و انواع مختلف خودروهای کار و تجاری در سراسر دنیا دو مدل بسیار شناخته شده و البته پرکاربرد هستند. کامیون های کشنده و کامیون های کمپرسی که هر کدام برای یک کار و فعالیت خاصی ساخته شده و برای همین تبدیل به یک دسته محبوب شده‌اند. اما واقعا این دو مدل چه تفاوت هایی باهم دارند؟

کامیون کشنده:

کامیون کشنده یکی از انواع کامیون هاست که بیشتر برای حمل بارهای سنگین و بارهای حجیم طراحی شده‌اند. این کامیون‌ها به‌ طور عمده دارای یک شاسی و اتاق بوده که در انتهای شاسی آنها بخشی برای اتصال به تریلرهای مختلف وجود دارد. این کامیون‌ها فاقد فضای بار مستقل در قسمت عقب خود هستند چرا که بارهای سنگین بر روی تریلر متصل به آن‌ها حمل می‌ شود.

این کامیون‌ ها بیشتر در حمل و نقل کالاهای سنگین در مسافت های طولانی بین شهری و بین‌ المللی استفاده می‌ شوند. از آنجا که کشنده‌ ها قادر به حمل تریلرهای بسیار بزرگ هستند، از آن‌ها در حمل محموله‌ هایی مانند کالاهای تجاری، مواد صنعتی و وسایل سنگین مانند ماشین‌ آلات و تجهیزات استفاده می‌ شود.

کامیون کمپرسی یا دامپتراک:

کامیون کمپرسی نوعی دیگر از کامیون هاست که برای حمل موادی مانند شن، ماسه، خاک و سایر مصالح ساختمانی استفاده می‌ شوند. قسمت بار این کامیون به گونه‌ای طراحی شده که می‌ تواند برای تخلیه بار به سمت بالا (در بیشتر موارد) یا کنار (در برخی مدل‌ها) بچرخد.

کامیون کمپرسی نیز مانند کشنده ها دارای یک اتاق و یک شاسی بوده اما شاسی آنها بسیار کشیده‌تر از کشنده هاست و قسمت بار روی خود شاسی سوار می شود در نتیجه چیزی برای اتصال وجود ندارد. در این حالت که به آن سیستم کمپرسی گفته می شود یک جک وظیفه دارد تا اتاق بار را بالا و پایین کند. از این سیستم برای تخلیه بار در محل‌ های ساخت‌ و ساز، معادن و پروژه‌های عمرانی استفاده می‌ شود.

این کامیون‌ها بیشتر در پروژه های ساخت و ساز، جاده‌ سازی، و استخراج مواد معدنی به کار می‌ روند. کاربرد اصلی آن‌ ها در حمل و تخلیه مواد به اصطلاح فله‌ای است که باید به سرعت تخلیه شوند. از این کامیون‌ ها در معدن‌ ها، جاده‌ سازی، عملیات عمرانی و پروژه‌ های ساختمانی برای حمل مصالح سنگی، خاک، ماسه و حتی زباله‌ های ساختمانی استفاده می‌ شود.

تفاوت میان کشنده و کمپرسی:

بزرگترین تفاوت میان کامیون های کشنده و کمپرسی در نوع کاربری آنهاست. همانطور که در ابتدای متن به آن اشاره کردیم کامیون های کمپرسی برای حمل بارهای عمده و فله‌ای مانند شن و ماسه و مصالح استفاده شده اما کشنده ها برای حمل انواع مختلف دیگری از بارها.

کامیون های کشنده به خاطر نوع شاسی کوتاهی‌که دارند تنها برای اتصال تریلرهای مختلف طراحی شده تا از طریق آنها بار ها را جابجا کنند. اما این در حالی است که کامیون های کمپرسی شاسی بلندتری داشته و محفظه بار برای رو شاسی خود کامیون سوار می شود.

کشنده ها امکان تخلیه بار به صورت سر خود را ندارند و بار آنها باید به صورت جداگانه از تریلی تخلیه گردد. اما در مقابل کامیون های کمپرسی با استفاده از جک هیدرولیکی یا پنوماتیکی که در زیر آنها تعبیه شده این امکان وجود دارد که بار به صورت مجزا از محفظه تخلیه گردد.