لرزش فرمان خودرو، مشکل رایجی است که ممکن است در سرعت بالا، حالت ایستاده، در سرعت پایین و حتی هنگام ترمز گرفتن پیش آید. لرزش فرمان می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد و نشان‌دهنده ایراد در بخش‌هایی مانند جلوبندی، چرخ‌ها و لاستیک‌ها، سیستم تعلیق و … است.

علت لرزش فرمان در حالت درجا

اگر فرمان خودرو در حالت درجا لرزش داشته باشد، نشانه‌ای از احتمال مشکل در سیستم هیدرولیک فرمان است. این مشکل احتمالا با حرکت دادان فرمان در حالت درجا بیش‌تر نمایان می‌شود. رفع ایراد سیستم هیدرولیک فرمان، فقط توسط افراد متخصص انجام می‌شود و به همین خاطر بهتر است به مکانیک معتمد خود مراجعه کنید تا سیستم هیدورلیک را هواگیری کند.

علت لرزش فرمان در سرعت پایین

لرزش فرمان در سرعت پایین نشانه‌های مختلفی دارد و بسیار شایع است. اگر حجم روغن هیدرولیک فرمان کم باشد و یا شلنگ‌ها فرسوده باشند، فرمان خودرو معمولا در سرعت پایین به لرزش می‌افتد. اگر فرمان خودرو برقی باشد و در سرعت پایین دچار لرزش شود، ممکن است نشانه‌ای از خرابی موتور برقی فرمان باشد.

علاوه بر آن، شایع‌ترین علت لرزش فرمان در سرعت پایین، وضعیت لاستیک‌ها است. پس بهتر است قبل از هر اقدامی، ابتدا رینگ و لاستیک‌های خودرو را بررسی کنید و از سلامت لاستیک مطمئن شوید. حتی تنظیم باد تایر نیز می‌تواند لرزش را کاهش دهد. ضمنا عمر مفید لاستیک را در نظر داشته باشید؛ زیرا در صورت فرسودگی و صاف شدن آن، فرمان در سرعت‌های پایین دچار لرزش می‌شود. یکی دیگر از دلایل لرزش فرمان در سرعت‌های پایین، احتمال شل بودن اجزای چرخ و پیچ‌هاست. پس بهتر است سایر اجزای چرخ را نیز بررسی کنید و پیچ‌ها نیز حتما سفت شوند.

یکی دیگر از احتمالات هنگام لرزش فرمان در سرعت پایین، خرابی پلوس خودرو است که خصوصا هنگام پیچیدن، خودرو را به لرزه درمی‌آورد. پس اگر با بررسی‌های قبلی هنوز هم فرمان خودرو لرزید، بهتر است به مکانیک معتمد خود مراجعه کرده تا وضعیت پلوس چرخ را بررسی کند.

علت لرزش فرمان در سرعت بالا

در بسیاری از خودروها، هنگام رانندگی در اتوبان با سرعت حدودی بیش از 80 یا 100 کیلومتر برساعت، فرمان خودرو لرزش شدیدی به خود می‌گیرد. در چنین شرایطی نیز چندین احتمال وجود دارد که شایع‌ترین آن، بالانس نبودن چرخ‌ها است. زیرا این مورد باعث ناهماهنگی وزن خودرو شده و در دورهای بالا لرزش ایجاد می‌کند. زاویه چرخ‌ها و تنظیم فرمان نیز بسیار مهم است زیرا هم باعث ساییدگی غیرمعمول لاستیک شده و هم فرمان را به لرزش درمی‌اورد. پس حتما به مراکزی مراجعه کنید تا چرخ‌ها را بالانس کنند.

اگر این موارد نیز مشکلی نداشتند، پس احتمال خرابی کمک فنر خودرو یا ضربه گیر وجود دارد. زیرا اگر کمک فنر خراب باشد، لرزش جاده به فرمان خودرو و می‌رسد. این قطعه حتما باید بررسی شود. از طرفی، خرابی بلبرینگ چرخ نیز می‌تواند در سرعت‌های بالا لرزش ایجاد کند که به فرمان منتقل می‌شود.

علت لرزش فرمان هنگام ترمزگیری

برخی از رانندگان مشکل لرزش فرمان هنگام ترمزگیری دارند. شایع‌ترین دلیل در چنین شرایطی، تاب داشتن دیسک ترمز است. در چنین شرایطی، باید به تعمیرگاه مراجعه کرد. اگر تاب دیسک کم باشد، آن را تراش می‌دهند و در غیر این صورت، باید کاملا تعویض گردد. برخی از لرزش‌ها نیز مربوط به کالیپر ترمز است، که اگر خرابی داشته باشد باید تعویض شود. برخی از لرزش‌ها نیز فقط به دلیل آلودگی و چربی روی دیسک و لنت است که با تمیزکاری آن کاملا برطرف خواهد شد.

در حالت کلی، لرزش فرمان می‌تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد که در هر خودرو نیز متفاوت است. در این مقاله، به شایع‌ترین دلایل پرداختیم و در نهایت بهترین راه‌حل، مراجعه به تعمیرکار متخصص خودرو است تا تمامی بخش‌های خودرو را بررسی کند.

منبع خبر: باما