گاهی پرداخت نکردن یک بدهی کوچک یا یک قبض، روند روزانه زندگی را به‌سادگی مختل می‌کند. مثلا اگر سقف خلافی شما به ۵ میلیون تومان رسیده باشد و قبل از سفر متوجه نشده باشید، پلیس به هر دلیلی که متوقفتان کند، خودرو را توقیف خواهد کرد. به همین سادگی کل برنامه سفر شما خراب می‌شود. خیلی اوقات پرداخت سریع‌ یک سری از قبوض، مانع ایجاد انواع و اقسام مشکلات بعدی خواهد شد.

در این مطلب، هم درباره اینکه در چه مواقعی حتما باید عوارض آزادراهی را پرداخت کنیم، صحبت می‌کنیم، و هم اشاره‌ای به کمپین بزرگ اتو ابزار خواهیم داشت که قرار است از ۱۰ تا ۳۰ خرداد مجموعا ۵۰۰ میلیون تومان با قرعه‌کشی و بدون قرعه‌کشی جایزه بدهد.

در چه مواقعی باید عوارض آزادراهی را پرداخت کنیم؟

پرداخت عوارض آزادراهی که حالا از آن به‌عنوان عوارض الکترونیکی یاد می‌شود، نسبت به گذشته ساده‌تر شده است. به همین دلیل اگر بدانیم در چه مواقعی باید درلحظه این عوارض را صفر کنیم، پرداخت آنلاین عوارض آزادراه به‌سادگی امکان‌پذیر خواهد بود. در مجموع، در موقعیت‌های زیر باید عوارض آزادراهی را پرداخت کنیم. بااین‌حال ممکن است برای بعضی از افراد به خاطر شرایط شغلی و… بعضی از این موارد اهمیت بیشتری داشته باشد:

پرداخت عوارض آزادراهی قبل از سفر

قبل از شروع سفر با خودروی شخصی، اولین کار سپردن خودرو به تعمیرکار برای بررسی صحت فنی آن است. اما باید بدهی‌هایی که خودرو دارد نیز استعلام گرفته شود. از این جهت که عوارض آزادراهی خودرو مهلت پرداخت دارد، در طول سفر، به احتمال خیلی زیاد، این بدهی‌ها به فراموشی سپرده می‌شود. بعد از آن جرایمی است که به پلاک خودرو تعلق می‌گیرد. همچنین برای مدیریت هزینه‌ها نیز بهتر است قبل از سفر عوارض آزادراهی صفر شود.

در حین و بعد از سفر

کمتر پیش می‌آید که در ایران از شهری به شهر دیگر برویم و گذرمان حداقل به یک آزادراه نخورد. اگر آزادراه، الکترونیکی بود که پرداخت آنلاین عوارض آن به‌سادگی آب خوردن ممکن است. اگر هم به شکل سنتی و قدیمی بود که عوارض در همان لحظه با پرداخت پول نقد صفر می‌شود و اثری از آن باقی نمی‌ماند.

قبل از فروش خودرو

برای اینکه خودرو را بتوانیم به فرد دیگری بفروشیم، باید همه بدهی‌های آن را صفر کنیم. این بدهی‌ها هم شامل عوارض آزادراهی است، هم خلافی، مالیات نقل و انتقال، عوارض سالیانه شهرداری و طرح ترافیک. تمام این بدهی‌ها را شمای فروشنده باید صفر کنید.

هنگام اجاره خودرو

وقتی خودرویی را برای مدتی اجاره می‌کنید، بدهی‌های مرتبط با عوارض آزادراهی بر عهده شما خواهد بود.

جریمه دیرکرد پرداخت عوارض آزادراهی چیست؟

همان‌طور که اشاره شد، عوارض آزادراهی مهلت پرداخت دارند. شما باید عوارض را تا ۱۵ روز بعد از اینکه از باجه عوارضی رد شدید پرداخت کنید. البته در ۳ روز ابتدایی، پیامک‌هایی تحت عنوان اطلاع‌رسانی عبور از عوارضی دریافت می‌کنید. بعد از گذشت این مهلت ۱۵ روزه، جریمه می‌شوید. این جریمه در مرحله اول نسبت به کاربری خودرو اعمال و به خلافی خودرو افزوده می‌شود. درست شبیه زمانی که در خیابان توسط پلیس جریمه می‌‎شوید و مجبورید خلافی پرداخت کنید:

نوع خودرو میزان جریمه
سواری، وانت، مینی‌بوس و کامیونت ۸۰ هزار تومان
اتوبوس و کامیون ۲ محور ۱۰۰ هزار تومان
کامیون ۳ محور، تریلی و نفت‌کش ۱۸۰ هزار تومان

البته جریمه عوارض محدود به این مبلغ نیست. در صورت عدم پرداخت بعد از ۱۵ روز علاوه بر این جریمه، مبلغ عوارضی که بدهکار بودید نیز ماهانه با افزایش پلکانی ۳/۵٪‌ مواجه خواهد شد. یعنی اگر با وانت خود بعد از ۱۵ روز عوارض ۱۰ هزار تومانی را پرداخت نکنید، یک ۸۰ هزار تومان در ابتدا جریمه می‌شوید و سپس ۱۰ هزار تومان بدهی عوارض نیز در پایان ماه اول به ۱۰.۳۵۰ تومان افزایش پیدا می‌کند.

روش‌های استعلام عوارضی و پرداخت آن

بهترین روش‌های پرداخت عوارضی آزادراه، روش‌های آنلاین هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • سامانه آنی‌رو: آنی‌رو به‌عنوان مرجع مدیریت عوارضی‌های الکترونیکی شناخته می‌شود. در این سامانه و از طریق سایت یا اپلیکیشن آن می‌توانید به پرداخت ساده عوارضی دسترسی داشته باشید. همچنین مکان اصلی اعتراض به عوارض اشتباه ثبت‌شده نیز همین سامانه است که امکان اعتراض با تماس تلفنی، ثبت تیکت یا اعتراض پیامکی را برای شما فراهم کرده است.
  • اتو ابزار: اتو ابزار یک پلتفرم یکپارچه خدمات خودرویی است که به خدماتش هم از اپلیکیشن و هم سایت می‌توان دسترسی داشت. برای پرداخت عوارض تردد آزادراهی با اتو ابزار کافی است در بخش «عوارض آزادراهی» اطلاعات خودرو را وارد کنید و با استعلام مبلغ، آن را پرداخت کنید.
  • برچسب بانک مسکن: این برچسب از سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض بانک مسکن قابل دریافت است. پس از ثبت‌نام، کیف پولی متصل به برچسب یا پلاک شما ایجاد می‌شود. با عبور از باجه عوارضی، مبلغ به‌طور خودکار از آن کیف پول کسر می‌شود. البته لزوما نیاز به دریافت برچسب نیست و صرفا ثبت پلاک کفایت می‌کند.
  • کد دستوری #۹*۷۲۰*: کافی است این کد را با هر سیمکارتی شماره‌گیری کنید و با استعلام عوارض آن را پرداخت کنید. اگرچه باید این کار را سریع انجام دهید، چون در صورت تعلل، ارتباط قطع می‌شود و باید از اول امتحان کنید.

هم عوارض پرداخت کن و هم جایزه ببر

سامانه اتو ابزار که در روش‌های پرداخت عوارضی در بالا به آن اشاره کردیم، قرار است در یک کمپین هیجان‌انگیز از ۱۰ تا ۳۰ خرداد به ۵۳۰ نفر مجموعا ۵۰۰ میلیون تومان جایزه بدهد. برای شرکت در این کمپین و برخورداری از جوایز نقدی و غیرنقدی فقط باید در این بازه، عوارض آزادراهی خود را با اتو ابزار پرداخت کنید. به این ترتیب:

  • هم کیف پول شما در اتو ابزار بدون قرعه‌کشی، ۵۰ هزار تومان شارژ می‌شود.
  • هم به‌طور خودکار در قرعه‌کشی روزانه یک بیمه بدنه رایگان و ۲۵ شارژ‌ ۲۰۰ هزار تومانی کیف پول شرکت می‌کنید.
  • هم به‌طور خودکار در قرعه‌کشی پایانی شرکت خواهید کرد که در آن نفر اول ۱۰۰ میلیون تومان، نفر دوم ۵۰ میلیون تومان و نفر سوم تا دهم هر کدام ۲۰ میلیون تومان برنده خواهند شد.

پس، همین حالا به این کمپین هیجان‌انگیز و پر از جایزه وارد شوید.

سخن پایانی

قبل، در حین و بعد از سفر، هنگام نقل و انتقال خودرو و زمانی که خودروی اجاره‌ای در اختیارمان است، باید حواسمان به پرداخت عوارض آزادراهی باشد. به‌خصوص اینکه این عوارض مهلت پرداخت ۱۵ روزه دارد و بعد از آن جریمه نقدی در پی خواهد بود.

منبع خبر: اسب بخار